Hoortraining & spraakafzien

Soms is een gewoon hoortoestel niet voldoende om te kunnen horen. In steeds meer gevallen wordt dan een Cochleair Implantaat (CI) geplaatst. Horen gaat na het plaatsen van een Cochleair Implantaat niet vanzelf. Het is een kwestie van wennen, maar ook van trainen. Bent u post- of pre-linguaal doof en heeft u een Cochleair Implantaat? Dan kunt u bij ons terecht voor hoortraining.

Leren horen

Met een Cochleair Implantaat klinkt geluid anders dan het geluid waaraan u eerder gewend was. Bent u pre-linguaal doof, dan is geluid zelfs nieuw en zijn uw hersenen niet gewend aan het verwerken ervan. Geluiden in en buitenshuis zijn anders, maar ook klanken en woorden zijn zo anders dat iemand met een Cochleair Implantaat opnieuw moet leren horen. Hoortraining door een logopedist zorgt dat dit proces sneller verloopt.

Ons uitgangspunt voor behandeling is het cochleaire leermodel dat in het CI-centrum in Leiden is ontwikkeld en zijn succes heeft bewezen. Oefeningen beginnen eenvoudig en bouwen op in moeilijkheidsgraad. Wij houden tijdens de hoortraining contact met het CI-team waardoor u bent geholpen en passen in overleg ook oefeningen aan. Niet iedereen die een cochleair implantaat krijgt kan uiteindelijk hetzelfde niveau bereiken.

Oefenpartner

Bij de hoortraining is altijd een oefenpartner aanwezig. De oefenpartner doet de oefeningen mee en leert tijdens de logopedische behandeling hoe de oefeningen thuis kunnen worden aangeboden. Het is de bedoeling dat ze dagelijks thuis worden herhaald zodat zo snel mogelijk effect kan worden bereikt. Het doel is te komen tot optimaal spraakverstaan met behulp van het Cochleair Implantaat.

Spraakafzien

Er wordt hier gesproken over spraakafzien, niet over liplezen. Dat is omdat spraakafzien niet alleen betekent dat gekeken wordt naar de lippen, maar ook naar de gezichtsuitdrukking en gebaren. Een gesprek kan nooit in zijn geheel worden ‘gelezen’. We kunnen u wel trainen in het onderscheiden van groepen mondbeelden. Binnen een mondbeeld zijn de klanken verwisselbaar. Dit betekent dat een deel van de informatie die met het gehoor gemist wordt, aangevuld kan worden door middel van spraakafzien. De aanvulling van het spraakafzien op een beperkt gehoor kan de communicatie vergemakkelijken. Bent u slechthorend of dreigt u uw gehoor te gaan verliezen, dan kunt u bij ons terecht om te leren spraakafzien.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search