Logopediepraktijk De Spreekkamer

Deskundig en praktisch advies van de ervaren logopedist

Afwijkende mondgewoonten

Met afwijkende mondgewoonten worden gewoonten bedoeld die negatieve gevolgen hebben voor de gebitsstand, het spreken en het gehoor. Daarnaast kunnen afwijkende mondgewoonten het evenwicht tussen de mondspieren, lippen, kauwspieren, tong etc. onderling verstoren. Hierdoor kan de vorm van de kaken en de stand van de tanden en kiezen gaan afwijken.

De logopedisten van logopediepraktijk de Spreekkamer zijn gespecialiseerd in het geven van Oro-Myofunctionele Therapie.

Wat zijn afwijkende mondgewoonten?

  • Zuiggewoonten. Te vaak of te intensief op de duim- of vingerzuigen kan een hardnekkige gewoonte zijn geworden bij kinderen, ook bij oudere kinderen of volwassenen. Ook tong- en lipzuigen komt voor. Een te lang of te intensief gesabbel op een speen valt ook onder afwijkende zuiggewoonten. Deze afwijkende mondgewoonten kunnen een afwijkende stand van de tanden en/of een smal en te hoog gehemelte veroorzaken.
  • Mondademen. De functie van de neus bestaat o.a. uit het bevochtigen, verwarmen en reinigen van de ingeademde lucht. Bij mondademen vervalt deze gunstige eigenschap. Het gevolg kan zijn vaak terugkerende infecties in de keel, van amandelen of zelfs middenoor- ontstekingen. Vaak zien we bij mondademen dat ten gevolge van het wegvallen van de druk van de lippen op de tanden, de voortanden naar voren gaan staan. Tevens komt een smal verhemelte voor en in meer of mindere mate kwijlen.
  • Bijtgewoonten, bijv. vinger-, nagel- of lipbijten; of klemmen, knarsen e.d. Dit kan schadelijk invloed hebben op het kaakgewricht waardoor spieren overbelast worden. Andere spiergroepen in de mond zullen daar ook nadelige gevolgen van kunnen ondervinden.
  • Afwijkend slikgedrag. Bij afwijkend slikgedrag gaat meestal de tong tussen of tegen de tanden. De afwijkende houding van de tong heeft grote gevolgen voor het vermalen van het voedsel, het vormen van een goede voedselbrok en het slikken. Tenslotte heeft het gevolgen voor de spraak. Een afwijkend slikpatroon heeft vrijwel altijd gevolgen voor de stand van de tanden en/of kiezen en de vorm van de kaak.

Onderzoek en behandeling door de logopedisten van de Spreekkamer

Alle drie zijn wij geschoold om afwijkende mondgewoonten te behandelen met de behandelmethode OMFT. Voor het slagen van de behandeling is het belangrijk, net als bij andere behandelingen, dat de cliënt goed gemotiveerd is. Dit wordt tijdens het eerste gesprek ook besproken.

Tijdens de eerste twee consulten onderzoeken wij de gevolgen van het afwijkend mondgedrag. Dit doen wij aan de hand van het maken van foto’s van het gebit.
Verder onderzoeken wij de slik van de cliënt met de Payne techniek en meten we de sterkte van de mond-, lip-, tong en kauwspieren.

Naar aanleiding van deze gegevens stellen wij een diagnose en behandelplan op.

De logopedische behandeling vindt vaak plaats in overleg met of op advies van de tandarts/orthodontist.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search